středa 2. července 2014

Malinový pleťový krém proti vráskám | DIY


Dneska si vyrobíme malinový pleťový krém. Lehký, matující, do pařáků naprosto ideální, skvělý i jako podklad pod MMU. Vhodný pro mastnou, smíšenou i lehce suchou pleť a také na první vykukující vrásky. Zároveň vyživí, hydratuje a navíc ještě hojí a regeneruje. Můžete chtít víc? No, kdyby uměl ještě dělat bifteky, byl by naprosto dokonalý! Jo a taky si povíme něco o emulgátorech Glyceryl Stearate a GS Citrate a konzervantu Cosgard.

Původně jsem chtěla psát článek o výrobě minerálního makeupu, ale pak jsem zjistila, že jsem ze samého nadšení zapomněla udělat jakoukoli fotku. Takže dnes teda něco lehčího. Dneska doma nafotím pigmenty a náčiníčko a v dalším článku se vrhneme na ten makeup.
O malinovém oleji už jsem vám už psala (kdo si nepamatuje, nechť jukne sem). S tímto receptem jsem poměrně dlouhou dobu čekala kvůli dodávce oleje od jiného dodavatele. Musela jsem vyzkoušet, jestli všechny verze maliňáku jsou pro mě svým nasládlým intenzivním puchem taky zapovězené. A nejsou!! Jsem nadšená. Vypadá to, že zatím jediný maliňák z Manipury byl tak hrozně ovoněný. Což je docela zvláštní. Je sice známo, že se verze olejů liší dle podmínek, za jakých byl zpracován, z čeho lisován, kde suroviny rostly, za jakých podmínek byly pěstovány, záleží i na počasí nebo na dešti. Nezdá se mi však, že ostatní maliňáky by byly naprosto bez vůně a jen ten manipuří zaváněl jak obstarožní parfém?!
No, takže s klidným srdcem vám teď můžu představit neparfemovaný maliňák (kupovaný na Ekokoze), který tvoří základ základ tohoto krému. O ochraně proti slunečnímu záření vám už dost napsala Miška Bee ve svém opalovacím speciálu, takže netřeba opakovat. Ale musíme vycházet z toho, že výše SPF maliňáku se dle jeho kvality pohybuje mezi 30-50 SPF. Samozřejmě to závisí také na tom, jak moc olej v produktu naředíte ostatními složkami. Vždy je lepší to posichrovat ještě další složkou. Já jsem se zamilovala do oxidu zinečnatého..
*
Oxid zinečnatý (OZ - tuto zkratku budu používat i při výrobě MMU a v následujících článcích)
Zdroj
Miluju, co s pokožkou dokáže, jak funguje, jaké má hojivé účinky, vzhled i jak krásně pleť zmatuje a vyhladí póry. A samozřejmě i u něj je háček - v čím vyšší koncentraci jej v produktu použijete, tím vyšší SPF, ale tím vyšší stupeň bělení. Lze použít i oxid titaničitý, ale zde máte bělení zaručeno již od nízkých koncentrací (ne náhodou je součástí plně krycích minerálních makeupů). Zinek mi vyhovuje. Pokud si vyberete vhodný poměr, krém vás nebude zesvětlovat ani zanechávat bílý film, ale poskytne pleti všechny své benefity. Už jsem vám psala, že hojí jako blázen? =)
V produktech se dají použít následující koncentrace:
  • cca 2-5  SPF => 5 % OZ
  • cca 6-11 SPF => 10 % OZ
  • cca 12-19 SPF =>  15 % OZ
  • cca 20-? SPF => 25 % OZ
Můžete si být jisté, že od koncentrace 20-25 % OZ vám začne krém nenávratně bělit. Tím se taky zhorší jeho roztírání a prostě to bude vypadat jako většina levnějších opalováků z drogérky. Já používám  do opalovacích přípravků standardně 15 % OZ. Je to pro mě už ozkoušené množství zinku, které se ještě v krému dobře roztírá, nebělí a SPF mi spolu s maliňákem, nebo olejem z pšeničných klíčků stačí.
A tohle by vám mělo na konci z receptu vyjít =D Jak vidíte, při koncentraci OZ 15 % krém opravdu nebělí a docela dobře se i roztírá
Navíc se tedy připravte na to, že se zinkem je trochu štrapáce a má svou hlavu, takže pokud nechcete v krému hrudky, tak si ani s hmoždířem moc neporadíte. Je totiž poměrně hrudkovitý a do jemné pudrové konzistence jej musíte teprve pořádně umlít/utřít. Protože zinkové krémy miluju, tak s ním pracuju opravdu hodně a i v základu pro MMU dokáže pěkně potrápit. Ale vyzrála jsme na něj! Stačí vám takový malý roztomilý elektrický tříštivý mixérek na kafe a bylinky (tento mám já). Byť ho v přípravě krémů využijete opravdu poskrovnu, pak se ve výrobě minerálních makeupů bez něj prostě neobejdete a to myslím zcela na rovinu. Pigmenty se totiž musí třít a v hmoždíři to dokonale nezvládnete. Ale o tom v následujícím článku. Tím jsem chtěla jen říct, že se vám mlýnek bude hodit i v dalším použití a nebude to jen další zbytečný krám do domácnosti.
*
Mrkvový olej
No, sice název dost mate, ale jedná se o mrkvový macerát se základem v nějaké nosném oleji (já mám slunečnicový základ). Proto prosím nečekejte, že vám sám o sobě udělá SPF 40, jak se uvádí u jeho příbuzného, oleje z karotkových semen. Po pravdě, ten jsem u nás nikde nesehnala a snad ani neviděla. Všechno ostatní jsou zase jen maceráty. V krému je pro své bohaté vyživující a pečující schopnosti a vysokému obsahu betakarotenu, který dodá krému krásnou sluníčkovou barvu a pokožce nádherné hnědé opálení.
Esenciální olej ze semen okurky
Božsky nasládle voní po salátové okurce ve spojení s vodním melounem. Vůně je to velmi jemná, osvěžující a lehká. Olej má skvělé vlastnosti na udržení hydratace a vláhy v pleti a podporu regenerace zánětlivých procesů v pleti (akné, popáleniny od sluníčka, vrásky..). Koupila jsem jej zde.
*
Glyceryl Stearate Citrate - Emulgátor GSC
Zdroj

Jedná se o emulgační vosk v podobě nahrubo namletého prášku. Má přírodní původ (kyselina citronová a řepkový olej). Všude se uvádí, že je rozpustný ve vodě. Prosím, na to pozor. Ne náhodou jej dávám do olejové fáze - rychleji se rozpouští, reaguje se složkami a lépe se s ním pracuje. Obvyklé dávkování je 6 % z celkového objemu produktu, je však možné jej smíchat s GS (viz níže) a pak musíte upravit i poměry. Je naprosto dokonalý do řidších konzistencí, jejichž základ tvoří převážně vodní složka - mléka, lehké krémy. Jeho velkým benefitem je schopnost utvořit sametovou konzistenci krému (vypadající jak šlehačka). Kupuju ho zde (rovnou po velkém balení, to malé by už vzalo několikrát za své - u mě v kuchyni je to vážně nejpoužívanější emulgátor).
Glyceryl Stearate - Emulgátor GS
Zdroj

Opět emulgační vosk, ale tentokrát v podobě tvrdých voskových tenkých plátků (trvá mu tak trochu dýl než se rozpustí). I tento má čistě přírodní původ v podobě rostlinných olejů a palmojádrového tuku. Používá se přidáním opět do olejové fáze v poměru 7 - 8 % z celkového objemu. Není moc vhodný pro emulze s obsahem vodní složky vyšší než 70 %. Používá se do hutnějších, výživnějších krémů. Ve spojení s GSC je naprosto dokonalý, samotný mi přijde poněkud těžkopádnější, konzistence je pak hodně hutná. Používá se pro konzistence olej ve vodě. Kupuju po velkém balení tam co GSC.
*
Konzervanty a já
Vařím kosmetiku už od ledna. Intenzivně pro rodinu a přátele a pro hodně z vás vyvařuju cca od března. První krémy byly bez konzervantů. Co jsem vyzvídala a četla reakce, tak snad se žádné z vás nestalo, že by vám krém zplesnivěl. Neměl by - původní receptura Zázraku obsahovala hodně přírodních konzervantů (extrakt z grepových jader, vitamin E, ÉO) a základ měl v olejích, které pomaleji oxidují. Bohužel, postupem času docházelo i k oteplování počasí a najednou mi celá jedna várka (naštěstí osobní) zplesnivěla téměř před očima během jednoho jediného týdne. Měla jsem chuť do něčeho pořádně kopnout (nebo někoho nakoupnout!). A tak jsem se pustila do práce s konzervanty.
Dáte si hrozně hodin práce s vymýšlením receptury, vyhledáváním surovin a jejich účinků, s jejich sháněním, vložíte do toho nemalé peníze, času na vaření a nakonec vám to před očima shnije?? Navíc jsem se to dobou začala dost bát i o várky, které jsem posílala mezi vás, aby se vám nestalo něco podobného. Přeci jen jste si zaplatily za krém, který má nějakou dobu vydržet a opravdu jsem nechtěla, aby se vám stalo to samé a krém vám po týdnu odešel do věčných lovišť. Zapátrala jsem a objevila 2 konzervanty, které jsem vzala na milost. Dnes o jednom z nich.
Cosgard - Konzervant
Jedná se o konzervant syntetického původu složený z benzyl alkoholu, vody a  dehydroacetic acid. Sice z toho nejsem nadšená, ale co naplat.  Já se plesnivou věcí prostě mazat nebudu a svých výtvorů si jako každá stvořitelka opravdu vážím, takže je musím nějak ochránit. Velkou útěchou mi je to, že je povolený Ecocertem a schválený k používání v BIO kosmetice. To je dobrý, ne? Do produktů se dává úplně až na konci přípravy (aby nezměnil výslednou konzistenci produktu), protože jej může trochu rozředit. Obvyklé dávkování je 0,6 % z celkového objemu. Edit: velice důležitá poznámka - má neutrální chemickou vůni, tzn. že vám nepřebije vůni krému. V jemnějších neparfémovaných krémech jej však ucítíte, ale není nepříjemný. Také je velmi nenáročný na práci, protože obsáhne poměrně široké spektrum pH produktu, které je potřebné k zachování jeho funkce.
Příprava
Dnes to bude už nákuk do trochu zapeklitějšího kuchtění s odděleným vařením vodní a olejové fáze s emulgátory. Tohle budete určitě potřebovat:
2 nerezové misky (vodní a olejová fáze), líh na desinfekci, kapučínovač
A dále:
  • mlýnek, nebo hmoždíř na zinek
  • metličku
  • odměrné lžičky (kádinky na odměření oleje)
  • setinové váhy (kupovala jsem je docela levně zde) - pro odvažování emulgátoru je určitě budete potřebovat
  • obal na krém
  • 2 pánve s vodou na vařiči na vodní lázeň
  • *bonus* malá stěrka (mám silikonové mini stěrky z Tescomy, se kterými vymetete z misky i tu poslední kapku krému) - nemusí být


Ingredience:
15 ml Malinového oleje
5 ml Mrkvového oleje
3 g Glyceryl Stearate Citrate (dále jen GSC)
2 g Glyceryl Stearate (dále jen GS)
=> to vše dáte do jedné mističky a vložíte do vodní lázně (právě jste udělaly tzv. "olejovou fázi")
10 ml Růžové květové vody
20 ml Aloe vera gelu
=> to vše dáte do jedné mističky a vložíte do vodní lázně (právě jste udělaly tzv. "vodní fázi")
8,25 g Oxidu zinečnatého
=> než se všechny složky v olejové fázi rozpustí a ve vodní zahřejí, vezměte si do parády OZ a pořádně mu natřískejte. Jestli to uděláte v hmoždíři, nebo mlýnku je vaše věc, ale aby vám s hmoždířem nenatrhl triko =P
Olejová fáze  - nemusíte míchat, rozpustí se samo - můžete míchat, aby se vše rozpustilo dřív.
Že je olejová fáze už připravena poznáte tak, že vám směs zprůsvitní. Kdyby nebyl dostatečně rozpuštěný emulgátor, poznáte to podle hrudek, nebo matného povrchu.
=>  teď to bude rychlá akce. Vyjměte misky z lázně. Misku s olejovou fází hezky položíte na stůl a do ní vlijete celý obsah vodní fáze (NE naopak!! - opačně by to hned začalo tuhnout a dělat škraloup a už byste měly v krému tvrdé žmolky vosků). Ihned začněte šlehat. GSC stačí v pohodě metlou, ale ve spojení s GS to chce už rychlý šlehač, jinak se vám emulze nevyšlehá, ať se třeba postavíte na hlavu (a jo, pro zvědavce - zkoušela jsme to i ruční metlou a fakt to nejde).
Nyní přichází pravá chvíle pro ruční mini kapučínovač. Šleháte jak o život. Po pár vteřinách se vám složky propojí a začne se na vás smát krásně našlehaný jemný krém. V tu chvíli do něj vsypte OZ a šlehejte až do vychladnutí krému na pokojovou teplotu.
Zleva: počátek šlehání obou fází; vyšlehaný základ bez zinku a ÉO
2 kapky Vitaminu E
10 kapek Cosgardu (konzervant s doporučeným dávkováním 0,6 % z celkového obsahu)
12 kapek ÉO ze semen okurky (kupováno zde)
=> přimícháme do krému a je hotovo.
  • důležité je, vložit do vodní lázně obě misky najednou (tak dosáhnete zhruba stejné teploty u obou směsí, což je důležité pro utvoření emulze a správné práce emulgátoru)
  • vodní lázeň v hrncích mi přišla příliš těžkopádná a nepraktická, proto jsem začala pracovat s pánvemi napuštěnými vodou a slouží to velmi dobře a rychle
  • vodní fáze nesmí vřít ani bublat (dobrým vodítkem, kdy máte ubrat na teplotě, jsou bublinky na dně pánve - jak se začnou zvětšovat, pak snižte plamen)
  • ve chvíli, kdy se v samotné vodní fázi utvoří na dně misky malinké bublinky, misku vyndejte, ať nedojde přílišným teplem ke znehodnocení účinných látek
  • celkové množství z tohoto receptu je cca 55 ml krému

*
Co říct závěrem? Vzhledem k tomu, že používám stále i MMU (i u moře), pak mi nedělá opalovák starosti. MMU má totiž sám o sobě nějaké SPF cca 15. Pokud se však půjdu koupat, ochranný faktor tohoto krému mi stačit bude (ale bacha, jsem se sluníčkem docela kamarádka a navíc se vůbec neopaluju - nebaví mě to a nemám ráda vedro). Pokud chcete trochu přiostřit, dejte tam 20 %  OZ větší podíl malinového oleje, ale pozor, musíte si pak znovu propočítat poměry emulgátorů, aby se vám nerozjela emulze. Taky počítejte s tím, že bude víc bělit.
V zásadě si na běžné letní dny v Práglu vystačím s MMU, kdybych jela k vodě, tak asi se svým Zinkovým baobabovým krémem, který má cca SPF15. Tento recept na pleťový krém je schválně na léto odlehčený, ale plný výživných látek. Vitamin E spolu s okurkovým ÉO o pleť vystavenou sluníčku pečují a vyživují. Aloe gel spolu s okurkou zajistí její hydrataci a mrkvový olej se zase postará o krásné opálení do hněda. Malinový olej je krášlicí olej určený pro suchou, zralou a na akné zatíženou pleť. Prostě príma věc. Oxid zinečnatý zastává funkci nejen minerálního přírodního filtru proti slunečnímu záření, ale zajistí i dokonalý matný finiš a vláčnou a hebkou pleť zabraňující přílišné činnosti mazových žlázek a tím maštění obličeje přes den.
Co vy a opalováky, budete vyrábět doma, nebo radši koupíte? Co si myslíte o konzervantech v DIY kosmetice?

P.S.: Fotky jsem pořizovala při výrobě Malinového krému bez Mrkvového oleje, proto je na fotkách bílý a ne žlutý. Pokud dáte dle receptu i Mrkvák, počítejte s pastelovou sluníčkovou barvou.


Edit: Jak už to tak bývá, ne vše se podaří napoprvé a ne u všeho to hned poznáte. Takže s odstupem jen poradím, co bych udělala jinak a co jinak cítím..

Oleje jako přírodní SPF ochrana
- snažím se zpětně všechny posty opravit a editovat, proto sem píšu toto vysvětlení.. Před pár lety byl obrovský boom DIY kosmetiky a s ní samozřejmě i výroby SPF domácích opalovacích prostředků. Ve světle všech studií, které se na to konto začaly provádět, aby informace uvedly na pravou míru, vyšlo najevo, že opravdu samotné oleje na ochranu před sluníčkem nestačí. Ano, mají svůj přirozený faktor, ale ten je tak nízký a navíc nezasahuje obě spektra záření (UVA i UVB), že to prostě ochranu neposkytne.. Proto jediné přírodní opalovací prostředky, které spolehlivě ochrání, jsou ty s obsahem mechanických (minerálních filtrů) - oxidem zinečnatým a oxidem titaničitým (u toho je ale zase větší riziko, že narazíte na ten s nanočásticemi, po jejichž absorbci pokožkou může v organismu působit velmi toxicky). Neuvádím zde možnost použití chemických filtrů, protože si o nich nemyslím nic dobrého, ale ty jsou samozřejmě klinicky ověřené a jejich účinky potvrzené také.
-  velkým problémem je i používání samotného, všude (i mnou dříve) propagovaného konkrétně malinového oleje coby oleje s největší SPF ochranou, je to prostě blbost. Jeho použití v opalovacím prostředku bez jiného mechanického blokátoru vás nejenže neochrání, ale navíc je i dost nebezpečný, protože funguje přesně naopak. Má velmi nízkou stabilitu  při zvýšených teplotních podmínkách, čímž dochází k rychlé oxidaci, která se pak děje přímo na kůži. Proto, pokud chcete opravdu pokoušet domácí výrobu SPF produktů, rozhodně se vyhněte na slunci a v teple nestabilním olejům a sáhněte pouze po těch s nízkým oxidačním potenciálem
- od data napsání tohoto článku také proběhla "kauza" nanočástic minerálních filtrů, kdy částice zinku a titanu jsou již tak malé, že prostoupí snadno bariérou pokožky a dostanou se pod její povrch. Pak nejenže postrádá mechanická ochrana proti záření smysl, protože se vytrácí, když nezůstane na na pokožce ona mechanická zábrana, ale navíc ještě do dnešní doby není plně vědecky podloženo a vyzkoumáno, co tyto částice v organismu, který je neumí sám vyloučit, udělají. A nic pěkného to asi v dlouhodobém horizontu nebude (když vezmu v potaz např. opouzdřování vdechnutých částic v plicích apod.).

48 komentářů:

  1. Páni, ty ses s těmi články rozjela. :-) Na mě je výroba všech krémů už moc (hlavně drahá, času by mi líto nebylo), a kdyby se mi něco nepovedlo, tak s tím asi brzy praštím. Fakt obdivuju, že pořád vymýšlíš nové a nové recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to hrozně baví =) no a budeš se divit, ale ono to vaření trvá skoro stejně dlouho jako vymýšlení receptů - když se s těmi surovinami div až nemazlíš a jen odměřování olejů mi zabere 10 minut =D Prostě mě to baví. Je fakt, že dokážu sfouknout krém do 20 minut i s přípravou a závěrečným úklidem, ale to není sranda a mám zato, že ten stres a spěch se v tom krému projeví. Takže je vymýšlím a míchám s láskou, vždycky si k tomu naliju vínko, nebo brandy, pustím na plný pecky hudbu a jedu =) docela dobře by to připomínala úvodní scéna z banditů, kdy Cate Blanchett (he! taky zrzavá!! =D) vaří v kuchyni s vínkem jídlo a po celém baráku řve na plné pucky muzika =D

      Vymazat
    2. Ty si to musíš opravdu užívat! :-) Vaření by mě určitě bavilo taky, ale hlavně obdivuju to vymýšlení receptů - nad tím bych strávila hrozně času a pak šla stejně připravit něco, co už vymyslel někdo přede mnou. :-) Chystám se vyrobit si jen vlastní suchý šampon, protože chci nějaký hnědý se studeným podtónem (jen se bojím, že bude dost barvit stejně jako sucháč od Batiste.

      Vymazat
    3. A čím ho chceš obarvit? oxidy, nebo nějakým rostlinným práškem?

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Chci použít oxidy, ale bojím se, aby kromě vlasů nezbarvily i všechno kolem.

      Vymazat
    6. Nooo, tak být Tebou zkusím nejdřív třeba nějaký rostlinný prášek - Shikakai, nebo tmavou lávovku, nebo Amlu - to jsou tmavé pudry, ještě vyživují, zmatní a jsou barevně akorát. Oxidy - to bych se bála, budeš od toho zadělaná celá, budeš barvit.. =/

      Vymazat
    7. No právě, proto s tím taky tak dlouho otálím... Navíc jsem si teď oblíbila klasický suchý šampon Batiste, který po pročesání prakticky není vidět, takže zatím posouvám výrobu na neurčito. :-) Díky za tip!

      Vymazat
  2. Lákáš mě čím dál tím více, s každým článkem mám sto chutí nakoupit a začít taky vařit, ale udělat to, tak už mi s dalšími koníčky vážně nezbyde čas a peníze na nic. =D Přiznám se, že by mě hrozně zajímalo, co všechno na dělání kosmetiky máš (pomůcky, materiál), jak to skladuješ a jak vypadá tvůj work space... Nechtěla bys nám to v nějakém článku ukázat všechno pohromadě? =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, zrovna dneska se mě na to ptala kolegyně v práci, když viděla nové šampony,peelingy, masky, krémy spot treatmenty.. =D no, můžu, to je dobrý nápad a pak se tím budu v dlouhých chvílích v práci kochat a vzpomínat, jak to vypadá asi doma =) Každopádně jsou ještě v plánu i články na to, co je nejlepší pro začátek koupit, aby to nebylo zbytečné. Já jsem takhle zahučela docela dost a byla bych ráda, kdyby mi to někdo na začátku taky napověděl =)

      A jak to skladuju? Z kuchyně jsme se rozlezla už do druhého pokoje a momentálně mám přislíbenou speciální ledničku jenom na kosmetiku (mamča kupuje novou, takže její stará se jen přestěhuju do nového domova a místo vína tam budou litry olejů a másel ;) juchůů! =D

      A jo, je pravda, že tomu věnuju všechen volný čas, ale neboj, zas tak hrozné to není. Zvládám u toho pracovat na plný úvazek, druhé zaměstnání dělám ještě z domova, vařím kosmetiku a studuju.. joo a ještě bych zapomněla na kolo, Matesa a O. =) dá se to, to s penězi je to podstatně horší =D

      Vymazat
  3. Vážně Ti krémy zplesnivěly? Jej, to bych se asi vztekla! Já zatím konzervuju pouze s vitamínem E a EO a naštěstí žádná plíseň. Jestli mi něco zplesnivý, tak mě trefí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě!! Asi bylo něco ve vzduchu. Bylo to v době, kdy jsme si na to dávala fakt majzla, protože se začalo oteplovat. Vždycky jsem si z velkého kelímku dávala malou cca 5-7 denní dávku do malého kalíšku a měla ho v koupelně - třetí den bylo po něm. A to jsem to nabírala špachtličkou! Ale je fakt, že předtím, ani potom se mi to už nestalo, takže snad to bylo jen nějakým bacilem, nebo kontaminovaným kalíškem už z obchodu, těžko říct =/ ale teď v létě si dávám fakt majzla, navíc je období dovolených a kempování, takže radši konzervuju pořádně.. Právě, trefil by mě šlak, kdyby třeba zplesnivěl tento opalovák - představ si třeba 5 krémů v jedné dávce, které vycucnou půlku zásob jedné lahvičky malinového oleje.. prekérka! =D

      Vymazat
  4. Hádek nemá karotkový semena? Určitě jsme je tam někdy viděla, ale už je to dááávno, co jsme tam byla naposledy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá.. a poslední tři roky co ho sleduju jsem tam tento olej neviděla..

      Vymazat
  5. Jedním slovem úžasný :-) Začínám Váš blog (ještě vedle Kiss a Bee) doslova hltat :-) Jak jsem včera psala k jinému článku, tak jsem zrovna pořídila další várku surovin na ekokoze (paní mě zrovna před chvílí psala,že balíček už putuje ke mě) ............no a já teď po přečtení tohoto článku jsem zjistila,že nutně potřebuju další suroviny, abych si tento skvělý opalovák mohla taky vyrobit :-) Jen tedy nemám zatím setinkovou váhu,ale jen hodně kvalitní digitální kuchyňskou váhu, pak se mě polámal kapučínovač (mám pouze kuchyň.šlehač) a zásadní nedostatek vidím u práce se zinkem (nestačila jsem pořídit hmoždíř a mlýnek na bylinky mám pouze ruční). No, každopádně, hned jak vyrobím svůj první opalovací olej,který jsem si naplánovala, tak bude následovat opalovák podle Vás .......... do dovolené je ještě dost času,tak bych to i s objednávkou na netu měla stihnout. Těším se na článek o minerál.makeupu (posled.dobou jsem si ho totiž hodně zamilovala a zrovna bych potřebovala namíchat další várku) a přeji krásný letní den .............A ještě něco......nedávno mě taky zplesnivěl odlehčený krém s aloe vera (byla tam bohužel vodní fáze) a tehdy jsem ještě nepřidávala konzervant :-) .... mám zatím pouze z grepových jader a nevím,jestli s ním do budoucna vystačím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že jste se tu tak hezky zabydlela =)

      Ten mixér na bylinky - pokud budete chtít dělat doma minerální mejkap, pak ho určitě potřebovat budete - s tím hmoždířem je to sice sranda na oko, ale kvalitní mejkap s tím neutřete - bude to obsahovat místy barevné tečky nerozetřené pigmentu, které vám pak budou barvit do jejich původní barvy - nic hezké na tváři na pohled (pokud nejdete na maškarní =). Těch mlýnků je teď hrozně moc. Navíc jsem našla další využití, sekání bylinek a semen je s ním hračka, takže si během pár vteřin namelete sušenou nať bylinek a čajů např na masky, peelingy, do mýdel atd.. To se tu taky objeví v návodu..
      Ten kapučínovač doporučuju sehnat. Bez něj to fakt nejde. Například mléčné konzistence bez něj neuděláte a kuchyňský šlehač Vám zase nevezme menší objemy (pokud nebudete vařit krémy rovnou po 1/4kilovkách (vyzkoušeno tuto neděli =)

      K tomu konzervantu. Grepový extrakt toho dokáže ochránit poměrně dost, pokud si to člověk neplete s esenciálním olejem z grepu, nebo s grepovým olejovým macerátem, které jsou k tomuto účelu (desinfekce a ochraně výrobku) nevhodné - docela to vídám na hodně blozích a v hodně návodech: Grepový extrakt (tedy extrakt z grepových jadérek) by měl mít koncentraci alespoň 60%, aby dokázal vodní složku spolehlivě ochránit, ale stejně je lepší v teplých měsících takovýto výrobek skladovat v ledničce. Cosgard je dobrá alternativa pro toho, kdo nemá rád převoněné složky. Existuje ještě na Manipuře Sensiva, ta je dokonce mám dojem z 90 % přírodního původu, ale ta je převoněná až běda a bohužel přebije všechny oleje, vonné složky a silice v krému. Mně to hrozně smrdí - jako prášková antibiotika - někomu to prý voní po květinách.. =)

      Vymazat
    2. Jo a pokud ještě chvilku vydržíte s objednávkou, pak tu bude cca do týdne recept na opalovací mléko z ovesného základu ;)

      Vymazat
    3. Milá Mitsuuko, jestli Vám tak mohu říkat ............... díky za vyčerpávající komentář :-) zabydlela jsem se tu u Vás tedy opravdu moc hezky :-) Mlýnek si tedy budu muset,jak to tak vidím pořídit. Já ho ale využiju na 100% i k vaření,takže to určitě nebudou vyhozené peníze. Bylinek mám na okně a v zahrádce hodně :-) a moc ráda z nich připravuju různá pesta, marinády na maso apod. ........ale to je trošku mimo téma :-) Kapučínovač jsem měla ještě do nedávné doby,než prostě vypověděl službu (zrovna v nejmíň vhodnou dobu,když jsem s domácí kosmetikou začínala) No a minulý týden jsem na šlehaném bambuckém másle odrovnala jednu metličku u elektr.šlehače, takže to musím začít nějak řešit. A máte pravdu, pro menší objem krému je elektric.šlehač moc velký. Množství krému je u mě až na vyjímky,kdy sem tam něco vyrábím kamarádkách opravdu malé a malý šlehač je nutností.
      Z konzervantů mám zatím zkušenost jen s grepovými jádérky (z ekokozy), bylo mě hned jasné,že s běžným extraktem,který lze zakoupit třeba v lékárně si nevystačím :-) V budoucnu asi vyzkouším ten Cosgard (setkala jsem se ním už na fleru - sem tam si tam něco objednám) a ve výrobku mě nevadí. Navoněné konzervatny bych také nesnesla, já ani květinové vůně nemám ráda...... a antibiotika? Těm se z daleka vyhýbám :-)
      Na opalovací mléko z ovesného základu si moc ráda počkám. Tak zítra mě dorazí posled.objednávka z Ekokozy,tak to do další ještě chvíli vydržím :-) Těším se i na ten makeup - ale na vlastní výrobu si asi zatím netroufám (objednávám si protazím minerál.makeup na fleru u jedné moc šikovné paní - myslím spolupracuje zrovna s Manipurou) PS: A nevím,jestli jsem to zde náhodou nepřehlédla ......... ale nemáte tu nějaký vlastní recept na tekuté mýdlo? Vyrábím si vlastní podle receptu na Manipuře,ale ráda zkusím třeba i něco lepšího ............... děkuji,pěkný zbytek dne

      Vymazat
    4. No, s tím bude trochu potíž, jakmile tam jednou začnete mlít pigmenty, oxidy a všechno možné kosmetické, nedoporučuje se tam mlít na střídačku i potraviny do jídla.. v tom případě to máš jasné - musíš mít mlínky dva =D

      Ano, ano, Míša Suchá se jmenuje myslím, že? To je moje učitelka ;)

      S tím mýdlem.. na Manipuře, co vím, tak je recept maximálně na mýdlo z jejich tekutého mýdlového základu, že? Bohužel, je to meta, kterou nepřekročíš, pokud nezačneš dělat mýdla klasickou metodou s louhem, no.. chystám se na to, ale ta tekutá jsou ještě těžší než tuhá =/ ale už jsme na to zvědavá, jen musím vymyslet, kam je schovám před zbytkem zvědavců z rodiny, než proběhnou celým procesem - nerada bych řešila popáleniny od žiraviny =D

      Krásný večer, M.

      Vymazat
    5. No, to máš asi pravdu s tím,že mlýnek nemůžu používat v kuchyni a pak ještě na kosmetiku :-) Nemáš třeba zkušenosti se starým mlýnkem na kávu ??? Je tedy ruční po babičce,ale káva se v něm už dávno nemele a možná by na nějaké ty ingredience stačil .... nevím,jen mě to tak napadlo????
      Ta šikovná paní se jmenuje Míša Suchá .... ano .....jak je ten svět malý :-) Namíchala mě nedávno úžasný balzám na oči s růží :-) Je to radost se s ním večer před spaním natřít :-)
      Mýdlo podle Manipury jsem dělala tekuté z mýdlového základu ano.......dělala jsem ho s olejem, příště bych ho mohla ještě vylepšit výluhem z bylin, přidala jsem i esenciál. levandul.olej,navíc glycerin a kyselinu mléčnou ............víc asi nelze. Ale i tak je mýdlo pořád lepší,jak z obchodu. Vyrábím si i jar na nádobí, pak prášek na praní a občas aviváž, různé univerzální čističe do domácnosti apod. :-) Rodina a kamarádky si myslí,že snad nejsem normální :-) Ale mě to prostě baví. Na klasické mýdlo se také chystám,ale mám malé děti a jak píšeš s tou žiravinou....nejsem si jista,že by kluci nebyli zvědaví :-) Úžasná mýdla se dají sehnat na fleru .......... mě ale pořád láká ta vlastní výroba.

      Tobě taky moc hezký večer M.

      Vymazat
    6. Nene, ruční mlýnek na kávu nejde - potřebuješ napodobit proces tření (jako vzniká v hmoždíři) a toho s ručním mechanickým mlýnkem nedocílíš..

      Ale ano, ještě tam můžeš dát aloe gel ;)

      No právě, domácí výroba - připomíná mi to, jak jsme si jako dítě ráda hrála na laboratoř a smíchávala všechno možné dohromady, nebo jsem stavěla dráhy z Merkuru.. prostě jen pokračuju v hraní dál =)

      Vymazat
    7. Tak je vidět,že jak jsi k domácí kosmetice měla blízko už v dětství,že Tě to stále nepustilo :-) ........ a to je dobře,protože za tu chvilku,co Tě tu sleduju vidím,že jsi v tom,jak ryba ve vodě :-)
      No aloe gel doma mám,tak to můžu vyzkoušet. No a na mlýnek na kávu tedy musím zapomenout :-) nevadí........stejně potřebuju dokoupit pár věcí,tak dokoupím i ten zmiňovaný mlýnek :-)

      Vymazat
    8. No, mně to povídej, už jsem si dneska večer vyhradilahodinu na pořádný nákup - hlavně promyšlený, to zabere nejvíc času - na ekokoze. Potřebuju dokoupit suroviny, tak ať něco nezapomenu a pak zase nelítám po všech různých krámech =)

      Vymazat
    9. Já tedy,když večer sednu k počítači a začnu objednávat, hledat a kochat se na ekokoze,tak tam vždy strávím tak určitě hodinku a půl. Je dobré si třeba vždy naplánovat,co budu míchat a pak podle toho objednávat. Stejně se ale většinou neudržím a objednám i něco navíc. Posledně mě došel k objednávce jako bonus arganový olej.....z něj jsem měla velkou radost. Dávám si ho teď na vlasy jako kůru před druhým mytím a je to super. No a jinak ty myslím bydlíš v Praze,že? Tam se musí nakupovat báječně. Vždy,když se někde dočtu,že se otevírá obchůdek s něčím hodně zajímavým,tak je to většinou Praha. Já bydlela v Brně,to bylo v pohodě,ale teď bydlíme asi tři roky na dědině a vše je tady obrovský problém. Naučila jsem se děsně improvizovat, co jiného mě taky zbývá. Ještě,že máme ten internet :-)

      Vymazat
    10. Noo, to by ses divila, ale naposled jsme (v Praze!!) sháněla blbou destilovanou vodu a prolítala jsme celou čtvrť, než jsem ji sehnala v jedné zapadlé mini Tetě, kde si ještě hrají na pultový prodej =) co se týče obchodů, asno, komerčně prodávaných výrobků je tu všude dostatek, ale třeba suroviny si musíš koupit taky jen na netu, nedovedu si představit, že bych přišla do drogérky a požádala třeba o jojobový olej =D je fakt, že mám takto jeden obchůdek, ale vesměs je to tam tak drahé, že to vyjde v rámci hromadné objednávky na netu levněji. Takže také všechno kupuju přes eshopy. ALe třeba na mýdla se dá nakoupit v potravinách naprosto super - naposled jsme takhle narazila na litr velmi levného oliváče pomace, který je na mýdla dokonalý, nebo arašídový a kukuřičný olej za 90,- litr ;)

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    12. Náhodou takové ty bolševické zapomenuté drogerie ještě s pultovým prodejem,nebo retro vybavením schovávají kolikrát doslova poklady pro domácí kutění :-) Jedna taková je také v Brně a chodím tam dost často - hlavně pro suroviny na výrobu pracího prášku,nebo čistících prostředků. Minule jsem se dívala,že tam mají i velký výběr pomůcek jako je např.keramický hmoždíř s paličkou,různé misky atd. Jinak asi máš pravdu,že na netu najdeš vše na jednom místě a to dopravné potom v souhrnu za vše nebývá až taková katastrofa. Navíc si v klidu můžeš proštudovat jednotlivé složení, způsob použití apod. Já občas nakupuju suroviny ještě v Rakousku (mám to kousek). Kolikrát tam najdu hodně kvalitní oleje za dobrou cenu. Např.kokosový olej na smažení palačinek apod. Vůbec celkově tam mají vše kvalitnější. Tak aspoň jednu malou výhodu mám :-) Dívala jsem se teď znovu na ten opalovací olej s oreláníkem :-) a rozhodla jsem se,že jeho výrobu pojmu spíš jako přípravný olej na opalování a pak jako následnou péči ( i když jak jsem se dočetla,tak oreláník obsahuje mimo jiné i zinek a je doslova nabitý karoteny) a na opalování si vyrobím buď krém podle tebe,nebo od Míši z Kiss a bee .......... ještě uvidím. Chtěla bych něco spíš tekutějšího,ale zase aby to neteklo moc. Našla jsem doma bezvadný skleněný flakon s pumpičkou od nějakého oleje z dm,tak jsem moc ráda,že jsem ho nevyhodila - teď se bude hodit. A ještě mě napadlo .......... neporadíš mě,čím bych ten přípravný oreláníkový olej na opalování mohla lehounce zahustit,aby tak netekl? Základ sice tvoří kokosový a babassu olej,ale myslím,že na dovolené určitě zůstane konzistence spíš tekutá. Oreláníkový prášek se v olejích má nechat týden odležet a pak přefiltrovat. Mám doma jen Glyceryl stearate SE (ten se ale hodí spíš na spojení vodní a olej.fáze,nebo ne?) a pak klasicky včelí vosk. Nakonec se přidá vitamin E a případně ještě extrakt z karamelu a slída. Moc Ti děkuji a přeji hezký den !!!

      Vymazat
    13. No Marti, to záleží, co chceš, aby ten opalovák dělal - Miška ho má z olejů, takže tekutý určo bude, bude se i skvěle rozmazávat zinek, ale bude mastit. Já mám opalovací mléko zase nemastné, matuje, ale vydrží a je taky tekuté, ale recept sem teprve budu dávat, tak možná na to spěcháš. Tento je fakt spíš krém a na tělo asi ne moc vhodný - za prvé maliňák je drahý, za druhé - na cestování je piksla opravdu nevýhodná.. Oleje určitě zahusti voskem - GS nemá moc cenu.. i když, já tam dávala i Olivem, ale určitě má taky nějaké minimum vodní složky, jako všechny echt emulgátory, které musí produkt obsahovat =/ vosk je takový nejjistější.. Jo a z toho oreláníku bych spíš udělala tónovák na nohy - něco jako tekuté silonky, jak se prodávají ;)

      Vymazat
    14. Díky za rychlou reakci :-) jako vždy :-) .......... já bych spíš chtěla,aby opalovák nemastil,nebo když už,tak aby obsahoval samozř.oleje vhodné pro mastnější pleť. Právě běžně dostupné opalováky v obchodech mě vadí svoji mastnou patlavou texturou, o obsahu ani nemluvím. Pokud máš v zásobě recept na opalovací mléko a ještě nemastné,tak se ráda nechám inspirovat a ráda si počkám, zase tak moc nespěchám.........i když pokud bude pěkně, hodí se pořád :-) Právě krém zrovna nepotřebuju a dávám opravdu přednost něčemu lehčímu. Předpokládám,že tvé opal.mléko bude možná dvoufázové,když má být lehčí????? No,tak to už se nemůžu dočkat,až sem dáš recept. A jak tak čtu komentáře od tebe k tomu oreláníku,tak Ti nevím,jestli se do toho vůbec mám pouštět? Pokud by výroba neměla jasný účel,nemá to asi moc cenu. Babassu olej můžu možná využít i do jakéhokoliv jiného opalováku a nazmar určitě nepřijde? A oreláník.prášek můžu využít jak k obarvení (např.balzámu na rty), tak v klasické kuchyni. A nebo když ho nechám jen tak týden odležet např.v jojobovém,nebo babassu oleji a pak přecedím,mám výbornou denní péči na léto místo krému :-)

      Vymazat
    15. Dvoufázové myslíš ve výrobním procesu, nebo jako protřepávací před aplikací? =) Je to ta první možnost.. opět emulgátor - GS citrate - do podoby lehkého tekutého mléka.. Já z toho radši dělám trochu tužší mléko, spíš lehký krém, aby se to horku líp mazalo třeba i na obličej,ale dám sem recept na mléko i krém ;) ano, je tam hodně aloe gelu, růžové vody a vše dohromady je na pleti matné, ale vláčné. Zkoušela jsem - nádherně dlouho voní a opravdu jsme se pod ním ani neopálila =D naštěstí jde ale objemem přidaného zinku regulovat výšku faktoru ;)
      Babassu je skvělý pečovák, na vlasy.. udělej z něj třeba něco na vlasy, na ochranu před sluníčkem ;) Nebo si ho schovej na mýdla =D

      Vymazat
    16. Myslela jsem právě tu první variantu (ve výrob.procesu), hádala jsem, že v něm asi bude aloe a nějaká ta květinová voda (já mám tedy momentálně doma jen levandulovou, verbenu, chrpu a heřmánkovou z ekokozy), mám i aloe, ale zase nemám ten GS citrate,ale jen Glyceryl stearate SE. Musela bych případně dokoupit ingredience........každopádně bych za recept byla moc vděčná. Nějaká ta péče na vlasy s malým UV faktorem mě také napadla. Ty moje obarvené šediny to už přímo vyžadují ....... jak totiž vlasy zůstanou matné, místy prošedivělé (když nestihnu včas ke kadeřníkovi), je to hrůza :-) A četla jsem,že babassu olej dobře pění,takže do mýdla by to také šlo. Třeba i do tekutého místo jiného oleje? A ještě jedna prosba ........... už jsem se ptala jinde na blogu,ale nikdo není moc schopen mě poradit ..........kamarádka si přála umíchat nějaký balzám,nebo tělový krém na základě kakaového másla (hrozně jí voní). Dělala jsem ho poprvé a bez receptu,takže jsem tak trošku improvizovala :-) Použila jsem poprvé kakaové máslo jako základ,pak kokos.olej a nakonec jsem přidala extrakt z vanilky. Říkala jsem si,že čím jednodušší recept,tím lépe,aby vynikla vůně kakaového másla. Vše jsem našlehala. Vypadalo to dobře, ale jak bylo tak hrozné teplo, tak se začalo po nějaké době roztékat ......... takže znovu, to jsem přidala navíc včelí vosk (odhadem) a bambucké máslo. To jsem zašlehala tak,jak bylo, ani jsem ho nerozpouštěla. Výsledkem byl nadýchaný krém lehčí konzistence, který vydržel i ta horka a teď asi po třech dnech, když pozoruju můj vzorek,který jsem si dala schválně bokem se ještě lehce zpevnilo,ale pořád se výborně roztírá a pořád krásně voní po kakaovém másle. Celkem jsem se zapotila,než z toho vzniklo něco použitelného ........ hledala jsem na netu recept,nebo návod, ale nic použitelného jsem nenašla. A jelikož jsem vyráběla spíš odhadem,nebo stylem pokus - omyl, už ani pořádně nevím,čeho jsem tam kolik dala. Tak mě napadlo,jestli nemáš ty nějaký svůj osobní recept na něco podobného. Jinak vím,že kakaové máslo je hodně mastné a má tendenci i ucpávat póry,takže já pro sebe bych si ho asi nevyrobila, ale i tak jsem zvědavá,co na něj kamarádka bude říkat. A doufám,že přečká bez úhony i přepravu poštou :-) Asi jsem toho na tebe vychrlila moc ........ omlouvám se,ale nikoho povolanějšího kromě Mišky tady na netu neznám a moc Ti děkuji za velikou ochotu vždy na mé dotazy odpovídat!!!

      Vymazat
    17. Marti, GSC Ti doporučuju určitě sehnat - bude se Ti hodit naprosto do všeho. GS je v tomhle trochu nepoužitelným, zvlášť pro mastnější, nebo smíšenou pokožku, protože vytváří hutné výživné konzistence, které na obličeji sama nepreferuji. A mléko z něj třeba neuděláš. Rozhodně ne nemastící ;)

      S kakaovým máslem se pracuje dobře, jen je ttřeba si uvědomit, že je samo o sobě tuhé, ale při styku s teplou kůží ihned taje. Vosky jsou na zpevnění paráda, ale vyvážila bych to nějakým protikladem tekutým. Takhle tam totiž dáváš jen tuhé oleje (kokos, bambuc, kakao, do toho včelí vosk), střihni to s tím mandlovým a zanechá Ti to i vůni kakaového másla. Samozřejmě jde udělat i nemastící krém s kakaovým máslem, ale to už zase potřebuješ emulgátory a vodní složku.. to záleží na Tobě, jakou chceš konzistenci =)

      Vymazat
    18. No,tak to musím ten GSC prostě dokoupit :-) .........co se dá dělat. Já se právě momentálně mažu ráno jojobovým a večer arganovým olejem,protože mě mastné krémy nevyhovují a teď v létě mě to přijde fajn.........takže určitě si nechám poradit. To kakaové máslo příště vyzkouším určitě i jinak. Třeba teď si se vzorkem,co jsem si ponechala bokem mažu každý večer suché nožky a můžu Ti říct,že asi po čtyřech dnech je to úžasný rozdíl a funguje bezvadně. Jenže opravdu je supermastný :-) takže na nic jiného se mě nehodí. Prostě si s tím musím příště opět pohrát. No a já právě nezvolila tu vodní složku z toho důvodu,že krém chtěla kamarádka k moři a bála jsem se,aby se jí nezkazil. I když grepový konzervant mám,ale přece jen napoprvé jsem to chtěla udělat jednodušší. Moc díky a těším se na na to opalovací mlíčko :-)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. A já se nedivím. Jak vypadá "naživo" se zatím můžeš přesvědčit na fotce v předchozím článku o "no poo" metodě ;)

      Vymazat
  7. Aj ja sa chytám na domáci opalovák, ale rozmýšľam či to neokašľať maslom maslom na opalovanie, lebo áno, keď do receptu idú vodnaté zložky zíde sa tam konzervant najmä v lete, takže...maslo je taká istota, i keď tam zas je problém s topením, no snáď niečo vymyslím :)
    Inak olej z mrkvových semienok má Original Atok, ja asi použijem ten :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Atokem mám docela problém a nevím, jak to říct slušně - je to tam drahé jak sviňa! =D Třeba Panthenol 50 ml u Hadka vyjde na 113,- a v Atoku na 240? a to samé u olejů - všechno je to skoro dvojnásobně přepálené =/ takže si tento olej asi nechám ujít a vystačím si s maliňákem =) ale moc děkuji za tip..

      A jaké máslo máš na mysli?

      Vymazat
    2. Myslela som to tak, že si vyrobím telové maslo, čiže maslo (asi mangové), plus oleje(malinový, zo pšeničných klíčkov), možno vosk a ešte zinok samozrejme, ale ešte nemám recept na 100% vymyslený, resp. aj mám, no samozrejme až po pripravení zistím, či je aj dobrý :D Ale dúfam, že bude :)
      No a máš pravdu, mrkvový olej je naozaj drahý ako sviňa, za to malé množstvo :D

      Vymazat
  8. Já tě prostě nechápu, jak ty to děláš :D. Já vim, jen by stačilo vyměnit "vaření kosmetiky" za třeba "dělání titulků" a můžeme si podat ruce, workoholiku :D. Ale stejně, obdivuju šikovné a zapálené lidi :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, tak jsi ten koment přece jen vymyslela! ;) =D
      No, to je pravda, já taky vařím po nocích a ty zase po nocích titulkuješ a někdy najdem večer společný, kdy všechny naše oblíbené činnosti spojíme a vznikne z toho hennovací večer s pouštěním komiksových filmů ;) =D

      Vymazat
    2. Hele, treba to jednou vyjde :D. Ale ty do te doby vsechny dokoukas sama stejne :D.

      Vymazat
  9. A žes tam nehodila olej z pšeničných klíčků? Ten má také docela vysoké SPF. Už se těším, až mě přejde ta pachová přecitlivělost. Já jsem schopná v krému detekovat i ten Cosgard! I když potvrzuji, že jedinci normální neucítí nic a konzervuje dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, no právě, ten Cosgard poznají jen Ti, kteří ví, jak voní, jinak asi normálním uživatelům splyne.. proč bych tam dávala ještě klíčky, když maliňák je nejvyšší? =D já potřebovala dosáhnout toho nejvyššího, ne ředit ještě účinek "nižším" olejem =) pšeničný mám na opalovací tělové mléko, maliňák si šetřím na obličej =)

      Vymazat
    2. Tak už asi i blbě vidím:-)) Nějak mi uniklo, že je to míněno jen na obličej a ne univerzální opalovací krém.

      Vymazat
    3. No, na tělo by se teda pěkně prodražil =D To až příště, až budu strááášně bohatá, tak si budu lít maliňák i do vlásků.. ;) i když, možná nevydržím čekat tak dlouho =D

      Vymazat
  10. Už Tvůj blog sleduji nějakou dobu a strašně se mi líbí! Nejvíc určitě recepty na kosmetiku, jenže doma nemám absolutně žádné potřebné věci a stejně bych to pokazila, tak se jen kochám. Škoda, že nemáš třeba nějaký menší obchůdek, to bych byla stálý host. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, moc děkuju =) Takové hosty mám nejradši - jako doma.. ;) Oficiální obchůdek zatím nemám, ale pokud budeš něco chtít, tak mi napiš do mailu a domluvíme se =)
      A nezkazila, neboj, rozhodně druhá várka se povede vždycky líp! ;)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...